Over ons

Geschiedenis

Restaurant De Doelen is gevestigd in een monumentaal pand dat stamt uit 1668. Tot 1730 had het pand een woonbestemming en bestond het soms uit één en soms uit twee woningen. In 1729 werd het pand verkocht. De nieuwe eigenaar vestigde er een herberg met de naam 'De Nieuwe Doelen'. In 1730 werd de herberg uitgebreid met een kolfbaan van 24 bij 6 meter. Kolven was in de 18e eeuw een populaire sport, waarbij een bal met een slaghout tegen een paal werd geslagen. Muiden telde toentertijd 4 kolfbanen. Door de aankoop van een pand in de achtergelegen Hellingstraat werd 'De Nieuwe Doelen' uitgebreid met een verhuurbedrijf voor aangespannen paarden. In 1795 vergaderde de vroedschap van Muiden in de herberg. Naast de herberg stond het 'Hophuis', waar hop werd gedroogd voor de bierbrouwerijen.

In 1809 begon men aan een ingrijpende restauratie van de naastgelegen Groote Zeesluis. Doordat het pand van de herberg niet onderheid was, stortte de gevel door de werkzaamheden aan de sluis, in. Het Hoogheemraadschap betaalde de schade, die getaxeerd was op 7000 gulden, onder voorwaarde dat een herbouwde Doelen ten eeuwigen dage 18 voeten afstand moest houden van de walmuur van de sluis. In 1812 werd De Doelen herbouwd. In 1852 werd het pand wederom verbouwd tot appartementen. Vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw kreeg het opnieuw een horecabestemming.

image024_0001 (1)
IMG_4138
IMG_4140
IMG_4141

Over ons

Onze inrichting

Naast het prachtige terras tijdens de zomerdagen beschikt restaurant de Doelen over een sfeervol ingericht restaurant. De vele kunst springt meteen in het oog en geeft de gehele avond een warm gevoel. Onze bediening adviseert u tijdens het diner van heerlijke bijpassende wijnen uit onze uitgebreide wijnkaart. Hiernaast serveren wij een breed scala aan seizoensgerechten.